Antropološki pristupi istraživanju turizma - Kelemen, Petra (2008)
Predavanje će pružiti prikaz povijesti antropološkog proučavanja turizma, koje se sustavnije može pratiti od sedamdesetih godina 20. stoljeća, te naznačiti pojedine suvremene tendencije. Pritom će se predstaviti najznačajniji autori koji su turizam uveli kao temu antropološkog promišljanja te osnovne perspektive istraživanja. Imajući u vidu suvremeni kontekst kao i brojne i složene turističke susrete, znanstvenici su s jedne strane turizam nastojali znanstveno opisati, a s druge pružiti bazu za primjenljiva istraživanja u zajednicama u kojima je turizam važan čimbenik u različitim procesima, poput primjerice komodifikacije, identifikacije, revitalizacije tradicije i sl. U predavanju će se kroz pregled različitih tema u antropologiji turizma rasvijetliti pojedini pristupi, a pažnja će se usmjeriti i na pojedine etnološke i antropološke studije turizma u Hrvatskoj.
HRV