Duknovićevi rimski počeci: kulturni i teorijski kontekst u formaciji umjetnika - Špikić, Marko (2010)
U izlaganju se govori o historijskom i kulturnom ambijentu Rima u kojem je Ivan Duknović djelovao 1460-ih godina. Raspravlja se o povijesti istraživanja likovnih umjetnosti Rima toga doba i mjestu hrvatskog umjetnika u tom kontekstu. Riječ je o recepcijskoj i interpretativnoj povijesti koja je začeta u drugoj polovici 19. stoljeća, uključujući ugledne europske istraživače. Izlagač razmatra Duknovićev rani opus u odnosu na instancu naručitelja (papinska Kurija, kardinali) i na teorijsko promišljanje kiparske umjetnosti u onodobnoj Italiji. Izlaganje rasvijetljuje status hrvatskog umjetnika u kurijama Pia II. i Pavla II., pokušavajući sagledati Duknovića kao umjetnika koji u formativno doba prima strane utjecaje a svojim djelom istodobno obilježava kiparstvo i arhitekturu svoga doba.
Izlaganje s konferencije
Projekt MZOS
HRV