Elementi romantizma Sna doktora Mišića kao poticaj televizijskom romantizmu 1970-ih - Gilić, Nikica (Array, 2012)
Poetike romantizma već su se ranije asimilirale i stopile s povijesnom poetikom ekspresionizma 20. stoljeća. No koliko je naslijeđe romantizma očuvano u televizijskoj adaptaciji novele San doktora Mišića Ksavera Šandora Gjalskog, koju je režirao srpski redatelj Branko Pleša, a za televiziju ju prilagodio hrvatski redatelj Branko Ivanda? Na temelju rada više autora iz književne i filmske struke, koji izlažu potankosti književne povijesti i povijesti audiovizualnih medija, ovaj rad nastoji objasniti osobitu ulogu adaptacija književnih djela za televiziju, kao i neke važne aspekte mijena ili hibridizacije romantizma do koje dolazi u tom procesu.