Evolucija istraživanja seksualnosti mladih u Hrvatskoj - Landripet, Ivan (2012)
Seksualnost adolescenata i mlađih generacija općenito društveno je relevantan predmet istraživanja primarno zbog javno-zdravstvenih razloga, odnosno povećane izloženost mladih rizicima spolno prenosivih infekcija, neželjene (adolescentske) trudnoće i seksualnog nasilja. Oblikovanje znanstveno utemeljenih edukacijskih, prevencijskih i intervencijskih programa na svim razinama nezamislivo je bez empirijskog uvida u temeljne parametre informiranosti, stavova, vjerovanje i ponašanja vezanih uz seksualni aspekt života mladih. Predavanje donosi ažuran i sustavan prikaz geneze i razvoja tog područja seksoloških istraživanja u Hrvatskoj, počevši od prvih studija objavljenih početkom sedamdesetih godina 20. stoljeća. Donoseći konkretne rezultate tih istraživanja tek mjestimično, prezentacija se fokusira na evoluciju motiva pokretanja studija, profesionalnog profila i institucionalne afilijacije njihovih nositelja, konceptualno-metodoloških obilježja i tematskih preokupacija predmetnih istraživanja te historijat utjecaja šireg institucionalnog i sociokulturnog konteksta na njihovo iniciranje, provođenja i praktičnu primjenu nalaza. Izneseni podaci i uvidi temelje se na analizi dosad publiciranih znanstvenih i stručnih radova koji prikazuju rezultate istraživanja seksualnosti mladih u nas, kao i na polustrukturiranim intervjuima s ključnim akterima provođenja tih istraživanja. S jedne strane, konstatira se za istočnoeuropskih kontekst atipično rani početak razvoja tog aspekta seksologije te golem kvalitativni i kvantitativni napredak u području, osobito u posljednjih petnaestak godina, koji se izražava u tendencijama znatne diversifikacije tema istraživanja, realizacije konceptualno, metodološki i analitički sofisticiranih studija, provođenja interdisciplinarnih, longitudinalnih, kroskulturalnih, bio-bihevioralnih i kvalitativnih istraživačkih projekata te eksponencijalnog povećanja količine objavljenih radova, mnogi od kojih su publicirani u najuglednijim inozemnim časopisima specijaliziranim za pojedine teme. S druge strane, međutim, u nas je i dalje razvidna marginalna pozicija ovog akademskog polja u okviru matičnih znanstvenih područja, kronični nedostatak institucionalnih i edukacijskih temelja nužnih za etabliranje seksologije i rutinizaciju istraživačke prakse i, shodno tome, ovisnost provođenja studija seksualnosti mladih o osobnoj inicijativi i trenutnim akademskim ili aktivističkim interesima manjeg broja pojedinaca. U skladu s apelima prisutnim u većem broju recentnije objavljenih radova, predavač naglašava važnost jačanja veza i sustavne komunikacije s policy-making strukturama kako bi se akumulirane spoznaje o seksualnosti mladih u Hrvatskoj svrsishodno primijenile u područjima seksualne edukacije i javno-zdravstvene zaštite te ranjive populacije.