Prilog istraživanju sposobnosti za simultano djelovanje - Šverko, Branimir (Array, 1980)
Cilj istraživanja je bio ispitati da li se u osnovi učinka u složenim zadacima nalazi i jedan posebni faktor „simultanog djelovanja“. Upotrijebljena su tri složena zadatka, a svaki od njih bio je sastavljen od po dva jednostavna, komponentna zadatka. Ispitanici su (N=51) tokom pet susljednih dana višekratno obavljali ove zadatke, kako složene tako i jednostavne, u dvije situacije: samostalno i uz simultanu primjenu jednog pridodanog zadatka opterećenja. Učinci registrirani u obje situacije na složenim i jednostavnim zadacima su interkorelirani i faktorizirani. Četiri faktora su identificirana, a jedan od njih interpretiran je kao faktor "simultanog djelovanja".