Prikaz baterije testova za ispitivanje sposobnosti simultanog djelovanja - Jerneić, Željko (Array, 1994)
Tradicionalni “serijski” pristup ispitivanju sposobnosti i selekciji operatora, u kojem se pojedini zadaci ili sub-testovi neke baterije primjenjuju pojedinačno, jedan po jedan, nastoji se u novije vrijeme zamijeniti ili barem dopuniti jednim “paralelnim” pristupom u kojem se pojedini testovni zadaci primjenjuju istovremeno. Zbog analogije s realnom radnom situacijom, prednost “paralelnog” pristupa trebala bi biti osobito izražena pri odabiru operatora za poslove koji se odvijaju u uvjetima visokog radnog opterećenja kad je potrebno simultano djelovati tj. praktički istodobno obavljati po nekoliko relativno nezavisnih radnih zadataka. U izlaganju će biti prikazana jedna eksperimentalna baterija simultanih zadataka koja slijedi racionalu paralelnog pristupa, a namijenjena je selekciji informacijski visoko opterećenih operatora kao što su na primjer piloti, kontrolori letenja, ili pak operatori u nuklearnim elektranama. Baterija je implementirana na računalu i u potpunosti je automatizirana. Pored opisa pojedinih eksperimentalnih zadataka tijekom izlaganja bit će prezentirani i neki osnovni podaci o bateriji: pouzdanost i osjetljivost zadataka, njihova faktorska struktura, te preliminarni validacijski rezultati.