Collectanea Bartoliana I. - Galović, Tomislav (Array, 2012)
U arhivu samostana franjevaca trećoredaca Sv. Franje Asiškoga u gradu Krku čuva se dvosveščani rukopisni zbornik koji se naziva ljetopis ili kronika samostana, a čiji je autor franjevac konventualac Feliks Marija Bartoli (1679. – 1744.). Zbornik se po svome priređivaču u znanstvenoj literaturi naziva Bartolijev zbornik – Collectanea Bartoliana, ali i Cattastico documentato del monastero di Veglia dei Min. Conv. dal 1284. al 1781. Prvi svezak zbornika, koji je tema ovog izlaganja, pisan je latinskim i talijanskim jezikom na papiru, a uvez mu je pergamentni. Sastavljen je u gradu Krku od 1741. do 1743. godine. U njemu se nalaze isprave od 1284. do početka 17. stoljeća, no one nisu prepisane kronološkim redom nego shodno tome kako su priređivaču došle pod ruku. Uz svaku ispravu na marginama je ukratko naznačeno o čemu je riječ kao pomoć budućim korisnicima ovoga zbornika. Bartolijev zbornik – Collectanea Bartoliana zbog svoga sadržaja zavrjeđuje posebnu pažnju istraživača kao dragocjeno vrelo za srednjovjekovnu i ranonovovjekovnu povijest grada i otoka Krka, ali i potrebu da mu se pristupi kao cjelovitom diplomatičkom spomeniku – zborniku i kao takvoga publicira.