“Daj Bože da se vratimo" - O budućnosti rada i etnografiji radničkog beznađa na primjeru "Željezare Sisak" - Potkonjak, Sanja; Škokić, Tea (2012)
Pokušaj uspostave analitičkih rubrika kojima bi se opisala stanja hrvatske tranzicije podrazumijeva promišljanja o ratu, balkanizaciji, deindustrijalizaciji i deurbanizaciji, neoliberalnoj ekonomiji ili ekonomiji solidarnosti i, konačno, o nadi i beznađu. Ove posljednje dvije analitičke rubrike osiguravaju, među ostalim mogućim analitičkim okvirima, raspravu o kraju ideje u kojoj je Hrvatska zamišljana kao raj na Zemlji, o kraju ideje o beskonačnom progresu, ali i o kraju ideje o nekontroliranoj konzumerističkoj potrošnji. Okosnicu rada čini istraživanje politike preživljavanja radnika Željezare Sisak koja je krajem 2011. godine doživjela najavu obustave a potom i potpunu obustavu rada, čiji je pretposljednji vlasnik realizirao najavljena otpuštanja, zatvaranje i prodaju novom kupcu u lipnju 2012. godine. Ukazujući na tranziciju kao mjesto političkog, ideološkog i gospodarskog bankrota, rad pokušava ukazati na individualne politike preživljavanja nezaposlenosti, na taktike suočavanja s dugotrajnom socijalnom nesigurnošću, kao i na narative nade i očaja u razgovorima s bivšim radnicama i radnicima Željezare Sisak.
Projekt MZOS
Projekt MZOS
HRV