Prevalencija i rizični čimbenici problematičnog kockanja adolescenata - Ricijaš, Neven (Array, 2012)
U zadnjih petnaestak godina broj mjesta za kockanje/klađenje u RH višestruko je porastao. Iako je mlađima od 18 godina zakonom zabranjeno sudjelovanje u svim igrama na sreću iskustvo praktičnog rada s mladima svjedoči o sve većem broju adolescenata s ozbiljnim problemima zbog kockanja/klađenja. Istraživanjem smo željeli dobiti uvid u: (1) aktivnosti kockanja/klađenja ; (2) prevalenciju problematičnog kockanja adolescenata ; (3) rizične čimbenike povezane s većom ozbiljnošću tih problema. Podaci su prikupljeni na uzorku reprezentativnom za sve srednjoškolske programe u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu (N=1.952). Opsežnim instrumentarijem ispitane su aktivnosti kockanja adolescenata, kockanje njihovih obitelji i prijatelja, motivacija za kockanjem, načini razmišljanja o kockanju, druga rizična i delikventna ponašanja, osobine ličnosti (IPIP 50) i kognitivni stilovi (Zimbardov inventar vremenskih perspektiva). Problematičnost kockanja/klađenja utvrđena je instrumentom namijenjenim mjerenju rizičnosti kockanja adolescenata koji izbjegava neke od poteškoća vezanim uz ranije instrumente procjene. Rezultati pokazuju kako su aktivnosti kockanja i klađenja raširene među adolescentima. Srednjoškolci se najčešće (jednom tjedno ili češće) klade u sportskim kladionicama te na internetu (bez novčanog uloga), igraju igre na automatima, te se klade na virtualne utrke. Zabrinjavajući nalaz predstavlja i utvrđenih 30% adolescenata koji imaju srednje do visoko izražene nepovoljne psihosocijalne posljedice zbog svojeg kockanja/klađenja. Rizičnim čimbenicima povezanima s problematičnim kockanjem pokazali su se: motivacija za zaradom i za usavršavanjem kockarskih vještina ; nerealistično poimanje vjerojatnosti, te druge kognitivne distorzije poput iluzije kontrole ; veća sklonost drugim rizičnim i delikventnim ponašanjima ; osobine ličnosti koje odmažu pri uspostavljanju kvalitetnih odnosa i otežavaju preuzimanje odgovornosti za vlastito ponašanje, te obrasci razmišljanja koji ometaju funkcionalnu prilagodbu svakodnevnom životu. Utvrđeni korelati očekivani su i u skladu s nalazima inozemnih istraživanja. Općenito, nalazi ukazuju na nužnost osmišljavanja aktivnosti usmjerenih na tretman i prevenciju kockanja adolescenata.