Iso Kršnjavi i narodni stil u arhitekturi - Lončar, Sanja, etnologinja (2012)
Među brojnim je interesima Ise Kršnjavoga značajan i onaj za prikupljanje građe o narodnom životu. Nakon puta po istočnoj Slavoniji bio je uključen u pripreme oko sudjelovanja na svjetskim izložbama u Trstu i Budimpešti, raspravu oko gradnje vila u švicarskom stilu, a 1888. godine objavio je tekst Gradjevni narodni styl. Time se svrstao među nekolicinu istraživača narodnog graditeljstva u Hrvatskoj 19. i 20. stoljeća koji su, osim rada na dokumentaciji (izradi opisa i crteža građevina, naselja ili pojedinih arhitektonskih elemenata, analiziranju principa gradnje i sl.), na različite načine promišljali i njeno korištenje pri stvaranju (nove) arhitekture. Dosada su brojna etnološka i kulturnoantropološka istraživanja tematizirala kontekste prikupljanja i izrade dokumentacije o narodnom životu/kulturi ; načine njegovog interpretiranja, kulturno-društveno-političke okolnosti koje su utjecale na selektiranje proučavanih elemenata, njihovo reinterpretiranje, revaloriziranje, korištenje u novim kontekstima. Međutim, na ovaj način još uvijek nisu u potpunosti sagledane iste aktivnosti vezane uz dokumentiranje narodnog graditeljstva na prostoru Hrvatske, a osobito: uloga pojedinaca i institucija u spomenutom, uloga tim putem stvorenog (etnološkog) znanja o narodnoj/nacionalnoj kulturi/baštini u izgradnji nacionalnog identiteta, a time i ideje oko stvaranja regionalnih i nacionalnih tipova građevina i graditeljskih izraza. U ovom će se izlaganju, upravo unutar spomenutog konteksta, govoriti o ulozi i doprinosima Ise Kršnjavoga, a u konačnici i o njegovom pozicioniranju unutar hrvatske etnologije.
HRV