Alternativna sredstva izražavanja intonacijskog značenja - Josipović, Višnja (Array, 1996)
U ovom radu ukazuje se na alternativna sredstva izražavanja intonacijskog značenja. Rad je zasnovan na dvotonskom generativnom kompozicijskom pristupu analizi hrvatske intonacije. Kao alternativna sredstva identifciraju se ona jezična i parajezična sredstva izražavanja koja mogu funkcionirati umjesto obilježenih intonacijskih morfema hrvatskoga jezika. Pozivanjem na istraživanje iz 1993. godine, kojim je utvrđeno da su označeni intonacijski morfemi u hrvatskome L*+H, frazni ton H- i granični ton H%, autorica identificira i analizira primjere u kojima funkciju tih intonacijskih morfema preuzimaju pragmatička čestica 'pa', emfatičke zamjenice, neka posebna obilježja kakvoće glasa, ritam, geste te izraz lica. Sugerira se da je relativno izobilje takvih sredstava povezano sa specifičnim mjestom koje hrvatski jezik zauzima u prozodijskoj tipologiji.