Kako sačuvati zbirku periodike Knjižnice filozofskog fakulteta u Zagrebu? - Luić-Vudrag, Dubravka (Array, 2013)
Zbirka periodike Knjižnice Zavoda za slavensku filologiju bila je bogato ishodište za znanstvene, istraživačke i studentske radove s područja slavenske filologije, lingvistike, kulture, povijesti, tradicije kako hrvatskog, tako i drugih slavenskih naroda. Sačuvani književni časopisi dio su povijesti naše pisane riječi i predstavljaju hrvatsko nasljeđe u okviru europske kulturne baštine. Model koji se izgrađivao i stvarao preko 120 godina, od osnutka Knjižnice 1886. godine, postao je polazište i osnova za cjelokupnu zajedničku zbirku periodike u knjižničnom sustavu nove zgrade Knjižnice Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Povezivanjem časopisne građe svih seminarskih knjižnica stvorili smo bogatu, u Hrvatskoj jedinstvenu i sveobuhvatnu zbirku periodike s područja humanističkih i društvenih znanosti. Jedna od naših najvažnijih obveza bila bi ući u projekt digitalizacije najvrednijih starih i rijetkih naslova koji bi se tako zaštitili, a kao dio hrvatske kulturne baštine postali dostupni domaćoj i svjetskoj akademskoj zajednici.