Određenost i neodređenost kao skalarni koncepti - Karlić, Virna (2012)
Rad se bavi promišljanjem određenosti i neodređenosti kao skalarnih koncepata, te mogućnošću primjene takvog pristupa na proučavanje srpskog jezika. U prvom dijelu rada će se predstaviti nedostaci tradicionalnog tumačenja danih pojava kao binarnih opozicija zajedničke nadređene monolitne kategorije, te će se ukazati na prednosti koje donosi napuštanje aristotelovskog koncepta kategorije i, shodno tome, afirmacija tumačenja određenosti i neodređenosti kao složenih semantičko-pragmatičkih sklalarnih koncepata zamišljenih u vidu skupova obilježja podložnih neograničenom broju vanjskih faktora, čija se struktura ne može svoditi na konkretan i konačan broj atomiziranih elemenata. Drugi dio rada posvećen je određenosti i neodređenosti kao jezično specifičnim gramatičkim kategorijama, čija su sredstva iskazivanja podložna promjenama kroz vrijeme. U tom kontekstu će se pokušati odrediti status pridjevskog vida u srpskom jeziku na univerzalno zamišljenoj ljestvici razvoja gramatikalizacije jednostavne određenosti i neodređenosti u jezicima svijeta. U zaključku rada će se ukazati na prednosti i spoznaje koje donosi prikazani pristup, kao i na njegovu primjenjivost u analizi srpskog jezika.
HRV