Prema novom hrvatskom kataložnom pravilniku kao standardu sadržaja podataka - Willer, Mirna (Array, 2012)
Rad je nastavak istraživanja mogućnosti budućega razvoja hrvatskoga kataložnog pravilnika koje autorice provode tijekom posljednjih pet godina. U prvom se dijelu ukratko prikazuju dosadašnji objavljeni radovi hrvatskih kataložnih stručnjaka o toj temi te prijevodi međunarodnih standarda i konceptualnih modela i radova inozemnih autora na hrvatski. Cilj je tog dijela rada prikazati dostupnu literaturu na hrvatskom jeziku koja je potrebna za početak rada na pravilniku. U drugom se dijelu tema pozicionira u odnosu na zahtjeve koji se postavljaju pred nacionalni kataložni pravilnik te se prikazuje istraživanje kataložnoga pravilnika kao standarda sadržaja podataka s aspekta tehnološkoga okruženja, tj. pravila za predstavljanje bibliografskih podataka kao povezanih podataka za semantički web. Cilj je tog dijela rada istražiti utjecaj koji tehnologija može ili treba imati na razvoj pravilnika. Zaključno se predlažu dva scenarija mogućega razvoja hrvatskoga kataložnog pravilnika uz naznake područja koje se još istražuje u međunarodnoj zajednici za izradu i donošenje standarda, dok se u prilogu navodi popis radova relevantnih za temu.