Grafematika i grafetika Kožičićeva misala - Žagar, Mateo (Array, 2012)
Modruško-senjski biskup Šimun Kožičić Benja pisao je u poznatoj posveti Tomi Nigeru (Knižice odь žitiê rimskihь arhierêovь i cesarovь) o nužnosti uređivanja glagoljskih liturgijskih knjiga. Recentna istraživanja pojedinih glagoljskih izdanja iz njegove tiskare u Rijeci pokazala su da je ta svoja nastojanja proveo na svim jezičnim razinama. U radu se opisuju rješenja koja je ponudio na grafematičkoj i grafetičkoj razini u Misalu hruackom (1531), ponajprije u biblijskim čitanjima koja su u hrvatskom glagoljaštvu ogledni tekstovi za normiranje jezika. Obuhvaćen je odnos grafema i fonema, posebice poluglasa, ê, ĵ i ĉ. Od grafetičke razine izdvaja se sastavljeno i rastavljeno pisanje riječi, kraćenja riječi, ligature, interpunkcija/punktuacija.