Razvoj upitnika i testova ličnosti u Republici Hrvatskoj - Matešić, Krunoslav (2012)
Primijenjena psihologija u Hrvatskoj kreće početkom 1930-ih s postupcima odabira kandidata pri izboru zvanja. Da bi se to moglo postići, najprije su bili razvijani testovi za mjerenje intelektualnih sposobnosti. Takvo se stanje zadržalo sljedećih 30-ak godina. Upitnici i tehnike za ispitivanje ličnosti u našu psihološku praksu ulaze u značajnijoj mjeri tek u 1960-im, nakon što počinje intenzivniji razvoj kliničke psihologije. Posljednjih tridesetak godina, uglavnom u sklopu kvalifikacijskih radova i raznih istraživačkih projekata, dolazi do masovne uporabe istraživačkih ljestvica i trijažnih postupaka u svrhu opažanja raznih dimenzija ličnosti. Postojanje velikog broja ovih instrumenata stvara dojam da u slučaju diferencijalnp.dijagnostičkih postupaka imamo na raspolaganju veliku količinu testova ličnosti. To je činjenično netočno. Stvarna ponuda psihodijagnostičkih upitnika i postupaka za ispitivanje ličnosti i dalje je dosta skromna. U priopćenju će biti analizirani mogući uzroci ovog stanja. Bit će iznesen i pregled (psihodijagnostičkih) testova ličnosti iz 'B-' i 'C-'kategorije koji su nam trenutačno dostupni.
Projekt MZOS
HRV