Koncept vešč' (melkie vešči) v proze Tat'jany Tolstoj - Benčić, Živa (Array, 2012)
U retrospektivnoj i autobiografski orijentiranoj prozi Tat'jane Tolstoj motivski kompleks sitnih stvari u funkciji je sjećanja. On ne igra značajniju ulogu u fabularnom razvoju njezine proze, ali zato povezuje spisateljicu i s minulim razdobljima nacionalne i opće povijesti, i sa starijim generacijama rođaka i prijatelja, i, konačno, sa samom sobom iz nekih ranijih faza vlastite životne priče. Gotovo svaka, pa i najefemernija stvar u prozi Tat'jane Tolstoj može potaknuti njezino autobiografsko i kulturno pamćenje i time prerasti u sredstvo prevladavanja kako neosmišljenosti i kaotičnosti prošlih događaja tako i povijesnoga diskontinuiteta kakvome su ljudi u Rusiji bili tijekom 20. stoljeća trajno izloženi, od vremena revolucija, građanskih i svjetskih ratova do perestrojke!