Marija Jurić Zagorka i kanon modernizma - Grgić, Kristina (Array, 2009)
Polazeći od Bourdieova koncepta književnog polja, u radu se ukazuje na marginalan položaj koji je Marija Jurić Zagorka, kao žena i autorica popularne književnosti, zauzimala u književnoj i kulturnoj produkciji modernizma, te razmatra na koji je način on odredio njezin kasniji tretman u povijesti hrvatske književnosti i u kanonu hrvatskog modernizma. Taj je tretman razmjerno nepovoljan, te se zaključuje da bi svaki pokušaj njezina repozicioniranja u pretežito muškom kanonu modernizma zahtijevao novi pristup procesu književne kanonizacije, kao i samome modernizmu kao književnopovijesnom fenomenu, koji bi uzeo u obzir žensku i popularnu književnost, uglavnom zanemarivane u tradicionalnoj književnoj historiografiji.