Prikazi na kasnoantičkim svjetiljkama s područja Zagore u Arheološkom muzeju u Splitu - Matijević, Vinka (Array, 2012)
Područje Zagore obiluje arheološkim lokalitetima. Među različitim pokretnim nalazima koje su ti lokaliteti do danas iznjedrili, u ovom radu ćemo izdvojiti kasnoantičke svjetiljke pohranjene u Arheološkom muzej u Splitu. Svjetiljke su pronađene na prostoru Dugopolja, Klisa, Lećevice, Muća i Sitnoga, a datiraju se od početka 4. st. do sredine 6. st. Takav tip svjetiljaka često se u stručnoj literaturi naziva starokršćanski ili ranokršćanski tip zbog ukrasnih motiva na disku koji su uglavnom vezani uz kršćansku simboliku, scene iz biblije ili biblijske likove. Primjerci pronađeni na području Zagore na diskovima imaju prikaze križa, monograma, ribe, jarca, psa, pijetla, palminog stabla, kantara i rozete. Međutim, nemaju zabilježen arheološki kontekst pa se postavlja pitanje simboličkog značenja navedenih motiva. Prikazi križa i Kristova monograma nesumnjivo se svrstavaju u kršćansku simboliku, ali ostali se prikazi, osobito različitih životinja, ne moraju nužno uklapati u ranokršćansku umjetnost. Zbog toga ćemo u radu pokušati dokučiti značenje motiva koji su prikazani na kasnoantičkim svjetiljkama.