Veze Drave i planova za isušivanje Lonjskog polja - Pisk, Silvija (2003)
Planovi za potpuno isušenje Lonjskog polja potiču još iz 18. stoljeća, ali kulminacija je svakako u drugoj polovici 19. stoljeća. Glavni razlozi bili su demografsko-gospodarski tj. briga za lokalno stanovništvo i njihov način života. Trebalo je poboljšati kvalitetu života i povećati broj stanovnika osiguravanjem kuća i pripadajućih zemljišta od naleta vode. Vjerovalo se da će se isušivanjem suzbiti i razne epidemije uzrokovane močvarnim tlom, prije svega malarija, no ipak prije svega prevladavala je težnja za plodnom zemljom pri čemu bi Lonjsko polje postalo poljoprivredno središte (žitnica zemlje) kultura riže (utjecaj talijanskog primjera Lombardije) i duhana.