Odnos Vladislava II. i Ludovika II. Jagelovića prema plemstvu u Hrvatskoj s posebnim osvrtom na Moslavinu - Pisk, Silvija (Array, 2007)
Vladislav II. i Ludovik II. Jagelović, posljednji su srednjovjekovni ugarsko-hrvatski vladari, nakon kojih Hrvatska ulazi 1527. u sastav Habsburške monarhije. Vladislav II. poklanja posjede u Moslavini obitelji Erdödy, koja na tom području zadržava posjede idućih pedstotinjak godina. Na području Moslavine mogu se pratiti procesi u kraljevstvu koje su obilježili vladavinu Jagelovića (nadostatak i otimanje kmetova, osmanlijski upadi i osvajanja te migracije stanovništva).