Ordo sancti Pauli primi Eremitae u kasnom srednjovjekovlju i sloboda: mogućnost slobodnog djelovanja pavlina s obzirom na pravila pavlinskog reda s posebnim osvrtom na pavlinski samostan Blažene Djevice Marije na Gariću - Pisk, Silvija (Array, 2012)
Ordo sancti Pauli primi Eremitae nastajao je tijekom 13. stoljeća na prostorima Ugarskog Kraljevstva i u kasnom srednjem vijeku bio je među omiljenijim i značajnijim crkvenim redovima u Ugarskom kraljevstvu. Širenje pavlinskog reda posebno je izraženo nakon priznanja istog 1308. godine. Rad će se baviti pravilima pavlinskog reda, kao i ranijim regulama koje su pojedini crkveni dostojanstvenici propisali eremitima. Istraživati će se slobodno djelovanje pojedinih slavonskih pavlinskih samostana u odnosu na poglavara pavlinskog reda. Na primjerima pojedinih slavonskih pavlinskih samostana (poglavito pavlinskog samostana BDM na Gariću), također će se analizirati koliku su mogućnost slobodnog i samostalnog djelovanja imali pojedini pavlini (priori i vikari te redovnici) s obzirom na stroga pravila. Isto tako će se pokušati ustanoviti jesu li se pravila zaista poštovala, je li bilo kršenja, koje su bile sankcije te je li se sloboda djelovanja pojedinih redovnika tolerirala ili čak i poticala.