Lateralizacija jezičnih funkcija u kasnih višejezičnih govornika mjerena dihotičkim slušanjem - Dobrić, Arnalda (2012)
Rad se bavi mjerenjem lateralizacije jezičnih funkcija dihotičkim slušanjem na primjeru hrvatskog i portugalskog jezika kod višejezičnih govornika kojima je materinski jezik hrvatski, a strani jezik portugalski. Dan je kratki pregled definicija dvojezičnosti i višejezičnosti od Bloomfielda do današnjih dana. Lateralizacija mozgovnih funkcija promatra se kao jedno od četiri načela organizacije mozga te se navode čimbenici koji utječu na lateralizaciju kako kod jednojezičnih tako i kod višejezičnih govornika. Rad se zasniva na hipotezama da će zadaci na materinskom jeziku biti uspješnije riješeni od zadataka na stranom jeziku te da će indeks lateralizacije, kao mjera iskazivanja lateralizacije u dihotičkom slušanju, biti pozitivnog predznaka i za materinski i za strani jezik. To znači da će u oba jezika aktivnost lijeve hemisfere biti veća u odnosu na aktivnost desne hemisfere, ali se očekuje da će vrijednosti indeksa biti više za materinski jezik. Dobiveni rezultati prate trendove novijih istraživanja u kojima se uglavnom male razlike u aktivaciji hemisfera tumače kao neupitna potreba suradnje dviju hemisfera u govorno-jezičnom funkcioniranju.
Projekt MZOS
HRV