Što nam roditelji govore o govoru? - Tomić, Diana (2012)
Roditelji su često zabrinuti oko razvoja njihovog djeteta, a istraživanja pokazuju da je oko 80% roditelja djece s nekom vrstom razvojnih poteškoća to i primijetilo, stoga je neupitno da je roditeljski odgovor važan za praćenje i ranu intervenciju svih oblika razvoja. Cilj ovog rada je bio utvrditi kako hrvatski roditelji prate govorno-jezični razvoj svoje djece i na koje aspekte su posebno usmjereni. U pilot istraživanju obuhvaćen je prigodni uzorak odgovora roditelja 127 djece (84M i 43Ž) u dobi od 2 ; 11 do 6 ; 7 godina iz predškolskih ustanova u Zagrebu i okolici. Unutar tog uzorka 30% roditelja izrazilo je zabrinutost govorno-jezičnim razvojem svoje djece, najviše izgovorom pojedinih glasova, ali i mucanjem te općim sugestijama o kašnjenju u razvoju. Iako prigodan, ovaj uzorak pokazuje da je velik broj roditelja zabrinut ali tek 17% roditelja koji sumnjaju u poteškoće navodi da su potražili pomoć stručnjaka kod kojih je samo u dva slučaja briga bila neopravdana. Iako laički, odgovori roditelja daju jasan znak da dječjem govoru u Hrvatskoj treba posvetiti više pažnje, kako u obliku procjene unutar odgojno-obrazovnih ustanova, tako i kroz obrazovanje roditelja koji često zbog nesigurnosti u vlastitu procjenu odgađaju traženje pomoći.