Tko je OPATЪ PETARЪ ROGOVSKI iz kalendara-nekrologa glagoljične Regule sv. Benedikta? - Galović, Tomislav (Array, 2012)
Regula sv. Benedikta, koja se danas čuva u Arhivu HAZU (sign. I a 74), pisana je glagoljičkim ustavom, a sadrži raspodjelu po glavama (a), dodatak o redovničkom kapitulu (b), dodatak o obredu primanja novaka (c) i kalendara s nekrologom (d). U potonjem dijelu, tzv. Pašmanskom kalendaru benediktinske Regule upisivana su imena pokojnih opata i redovnika rogovske opatije – samostana sv. Kuzme i Damjana na Ćokovcu kod Tkona na otoku Pašmanu. Pod datumom 8. siječnja, ali nažalost bez naznake godine, stoji glagoljicom i crvenom tintom zapisano da je umro: OPATЪ PETARЪ ROGOVSKI. Analizom upisa imena u nekrologu i usporedbom s kronotaksom rogovskih opata proizlazi da u gornjem slučaju dolaze u obzir dva opata koja nose ime Petar. Prvi je opat Petar II. Zadranin (1364. – 1382.), a drugi opat Petar III. Praskvić (1421. – 1426.). Ime opata Petra u nekrologu je zapisano ustavnom glagoljicom i crvenom tintom, a isto tako je zapisano i ime opata Matije Pavlovića (1426. – 4. studenog 1433.). Naprotiv, ime opata Fridriha Jurjevića (1382. – 17. siječnja 1412.), nasljednika opata Petra Zadranina, zapisano je poluustavnom glagoljicom. Autor daljnjom analizom daje odgovor na pitanje postavljeno u naslovu ovoga izlaganja, tj. je li u nekrologu upisan Petar II. Zadranin ili Petar III. Praskvić, a što je vrlo važno za precizniju dataciju same Regule i njezino korištenje u rogovskoj opatiji.