Tko je OPATЪ PETARЪ ROGOVSKI iz kalendara-nekrologa glagoljične Regule sv. Benedikta? - Galović, Tomislav (2012)
Regula sv. Benedikta, koja se danas čuva u Arhivu HAZU (sign. I a 74), pisana je glagoljičkim ustavom, a sadrži raspodjelu po glavama (a), dodatak o redovničkom kapitulu (b), dodatak o obredu primanja novaka (c) i kalendara s nekrologom (d). U potonjem dijelu, tzv. Pašmanskom kalendaru benediktinske Regule upisivana su imena pokojnih opata i redovnika rogovske opatije – samostana sv. Kuzme i Damjana na Ćokovcu kod Tkona na otoku Pašmanu. Pod datumom 8. siječnja, ali nažalost bez naznake godine, stoji glagoljicom i crvenom tintom zapisano da je umro: OPATЪ PETARЪ ROGOVSKI. Analizom upisa imena u nekrologu i usporedbom s kronotaksom rogovskih opata proizlazi da u gornjem slučaju dolaze u obzir dva opata koja nose ime Petar. Prvi je opat Petar II. Zadranin (1364. – 1382.), a drugi opat Petar III. Praskvić (1421. – 1426.). Ime opata Petra u nekrologu je zapisano ustavnom glagoljicom i crvenom tintom, a isto tako je zapisano i ime opata Matije Pavlovića (1426. – 4. studenog 1433.). Naprotiv, ime opata Fridriha Jurjevića (1382. – 17. siječnja 1412.), nasljednika opata Petra Zadranina, zapisano je poluustavnom glagoljicom. Autor daljnjom analizom daje odgovor na pitanje postavljeno u naslovu ovoga izlaganja, tj. je li u nekrologu upisan Petar II. Zadranin ili Petar III. Praskvić, a što je vrlo važno za precizniju dataciju same Regule i njezino korištenje u rogovskoj opatiji.
The Rule of St. Benedict, kept today in the HAZU Archives (sign. I a 74), is written in Glagolitic uncial script containing an arrangement made by chapters (a), an appendix on the monastic capitulum (b), an appendix on the ritual for adopting novices (c) and a calendar with a necrology (d). Names of late abbots and monks of the Rogovo abbey – the monastery of Sts. Cosmas and Damian on Ćokovac near Tkon in the island of Rogovo - were entered n the latter part, the so-called Pašman calendar. An entry dated 8th January, unfortunately without the year, written in Glagolitic script with red ink, says that OPATЪ PETARЪ ROGOVSKI died. From an analysis of the name entries in the necrology and a comparison with the chronotaxis of the Rogovo abbots it follows that in the case above two abbots with the name Petar are possible. The first one is Petar II. of Zadar (1364 - 1382) , the second one abbot Petar III. Praskvić (1421 - 1426). The name of the abbot Petar in the necrology was written with red ink in Glagolitic uncial script and the same characteristics of the writing are also found in the name entry of abbot Matija Pavlović (1426 – 4th November 1433). On the other hand , the name of abbot Fridrih Jurjević (1382 – 17th January 1412), the successor of abbot Petar of Zadar, was written in Glagolitic semi-uncial script. With further analysis the author seeks to answer the question put in the title, i.e. whether Petar II. of Zadar or Petar III. Praskvić is meant by the entry in the necrology, which is very important for a more precise datation of the Rule itself and its use in the abbey.
Projekt MZOS
HRV