Srednjovjekovna realnost ili moderna konstrukcija? Starohrvatska kultura u suvremenoj medievistici - Bilogrivić, Goran (2012)
U arheološkom proučavanju ranoga srednjeg vijeka u Hrvatskoj središnje mjesto zauzima "starohrvatska kultura", pojam prisutan još od najranijih arheoloških iskopavanja 19. stoljeća. Iako upravo u arheologiji ima najveću težinu, često obuhvaća i širi spektar od same arheološke kulture, čemu pridonosi već i njezino ime, koje neizbježno nosi izravne etničke konotacije. U suvremenoj arheološkoj znanosti mijenja se pogled na koncept arheoloških kultura uopće, dok se i u Hrvatskoj pomalo mijenja odnos prema "starohrvatskoj kulturi". Uz osvrt na genezu i razvoj pojma i sadržaja "starohrvatske kulture", u ovome se izlaganju razmatra njezino mjesto i utjecaj u proučavanju etničkih identiteta u ranosrednjovjekovnoj Hrvatskoj te aktualni položaj u hrvatskoj medievistici, u svjetlu suvremenih pogleda na koncept arheoloških kultura.
Projekt MZOS
HRV