Problem tumačenja hrvatske gramatičke norme - Alerić, Marko (Array, 2013)
Razlog nedovoljnog ovladavanja hrvatskom gramatičkom normom, odnosno odstupanja koja se javljaju u njezinoj primjerni, može biti i nedovoljno jasno i/ili nepotpuno tumačenje gramatičke norme u normativnim gramatikama. U radu će biti opisani najčešći postupci tumačenja hrvatske gramatičke norme u normativnim gramatikama. Zatim će biti utvrđeni dijelovi gramatičke norme koje je moguće smatrati nedovoljno jasnima, zbunjujućima, proturječnima i koji kao posljedicu mogu imati: 1. češća odstupanja u govorenoj i pisanoj primjeni 2. relativiziranje (slabljenje) gramatičke norme. Na temelju pretpostavljenih nejasnih dijelova hrvatske gramatičke norme bit će sastavljen test sa zadacima višestrukog izbora koji će pokazati kako ispitanici (studenti završnih godina Filozofskog, Učiteljskog, Katoličkoga bogoslovnog fakulteta i Hrvatskih studija) razumiju / tumače pojedina gramatička pravila. Također će biti ispitano kako ispitanici postupaju u slučaju nemogućnosti jasnog tumačenja pojedinih gramatičkih pravila, tj. oslanjaju li se tada na svoj primarni jezični osjećaj.