Duh u stroju: industrijski krajolici od zaborava do kulta - Špikić, Marko (2013)
U izlaganju je bila riječ o širenju senzibiliteta prema industrijskim sklopovima u posljednjih nekoliko desetljeća u Europi a odnedavno i u Hrvatskoj. Raspravilo se o povijesti poimanja industrije u doba njezina uspona, krize i stagnacije te o promjeni u percepciji koja se zbila prije pola stoljeća. Prateći širenje obzora vrijednosti u konzervatorskoj teoriji 20. stoljeća, otkrivanje napuštenih industrijskih objekata, sklopova pa i čitavih krajolika uklopilo se u recentniji proces emancipacije vrijednosti i stalno implicitnu demokratizaciju percepcije. U izlaganju su raspravljena pitanja: kako smo se odnosili prema industriji kao činjenici prezentnoj u urbanim krajolicima od upravitelja koji su zavladali nakon Francuske revolucije do historičara arhitekture u 20. stoljeću? Da li je percepcija industrije u tom smislu poučna za naše doba i za stvaranje budućih strategija? Mogu li se poznate antikvarne, historiografske i konzervatorske metode istraživanja, dokumentiranja, interpretiranja i očuvanja u cijelosti primijeniti na polje industrije, konstituirajući je kao baštinu koja u sebi sadrži povijesne i estetske vrijednosti? Kako povoljne rezultate percepcije preseliti u polje praktičnog tretiranja, koje će pratiti i stalno teorijsko preispitivanje postupanja?
Projekt MZOS
HRV