Lovčić: selo u nastajanju - Obad, Orlanda; Petrović, Duško (2013)
Lovčić je selo kraj Slavonskog Broda, u kojem danas ne živi više od 60 stanovnika. Demografski i ekonomski pokazatelji ne govore u prilog razvoja sela. Velik dio zemlje koja okružuje selo pripada državi, u selu nisu riješena osnovna infrastrukturna pitanja poput opskrbe vodom, a u općinskom proračunu nema dovoljno novca za izradu prijava na fondove EU, koji se u službenim politikama predstavljaju kao mogući pokretač razvoja. Pripadnici srednje generacije preživljavaju na različite načine: neki rade na obližnjoj farmi, drugi obavljaju poslove u lokalnim strukturama vlasti i istodobno se pokušavaju prilagoditi preporukama za ruralni razvoj, pa traže načine da obnove naslijeđene kuće kako bi se počeli baviti ruralnim turizmom. U ovom izlaganju autori će kroz prikaz stanja u Lovčiću uoči pristupanja EU pokušati locirati osjetljive točke ruralnih krajeva u Hrvatskoj, koristeći se i recentnim radovima o utjecaju politika EU na ruralna područja u novijim zemljama članicama. Ovo izlaganje posljedica je suradnje izlagača na projektu “Osnaživanje lokalnog ekonomskog rasta sela Lovčić” koji je započet u siječnju 2013. godine, a provode ga Udruga “eko-etno” selo Lovčić i Udruga CROrk – Centar za razvoj i očuvanje ruralnih krajeva.
Projekt MZOS
HRV