Pojam nacionalnih manjina i njihovo političko predstavljanje u Hrvatskoj - Mesić, Milan, sociolog (2013)
Ne postoji opće prihvaćena definicija nacionanih manjina ni u međunarodno-pravnim dokumentima ni u teoriji, ali postoji više prijedloga. U radu se pokušava pokazati da neke priznate nacionalne manjine u Hrvatskoj ne odgovaraju ni jednoj predloženoj definiciji, te da je njihovo političko predstavništvu u Saboru konceptualno nedomišljeno.