Uloga roditelja u promicanju adaptivnih i neadaptivnih perfekcionističkih težnji kod darovitih sportaša - Greblo, Zrinka (Array, 2012)
U vrhunskom sportu u kojem savršenstvo nerijetko postaje ciljem sportske izvedbe, perfekcionističke težnje ističu se kao važan preduvjet postizanja značajnih sportskih rezultata. Međutim, iako težnja za ostvarenjem visokih standarda postignuća predstavlja put prema osobnoj samoaktualizaciji pojedinca, na tom putu mnogi se susreću s „mračnom“ stranom perfekcionizma koja povećava vjerojatnost sportskog neuspjeha. Visoki standardi postignuća mogu motivirati sportaše, no ukoliko se ništa osim savršene izvedbe ne smatra dovoljno dobrim, te potencijalno pozitivne težnje mogu dovesti do niza nepoželjnih učinaka. Prema dvoprocesnom modelu, perfekcionizam je složeni fenomen koji se može manifestirati u adaptivnom i u neadaptivnom obliku. Iako na manifesnoj razini adaptivni i neadaptivni perfekcionizam mogu biti vrlo slični, latentna motivacija, prateća emocionalna stanja i kognitivni procesi bitno su različiti ovisno o tome pokreće li određeno ponašanje želja za ostvarenjem uspjeha (adaptivni perfekcionizam) ili težnja za izbjegavanjem neuspjeha i mogućeg razočarenja značajnih drugih (neadaptivni perfekcionizam). Daroviti sportaši koji sudjeluju u natjecateljskom sportu odrastaju u specifičnom, izrazito kompetitivnom okruženju kojeg obilježava imperativ pobjede, što mlade sportaše čini osjetljivima za razvoj neadaptivnih perfekcionističkih težnji. S obzirom na to da teorijski modeli pretpostavljaju da roditelji imaju važnu ulogu u etiologiji perfekcionizma, cilj istraživanja bio je ispitati povezanost različitih oblika roditeljskih ponašanja s adaptivnim i neadaptivnim perfekcionizmom darovitih sportaša. U istraživanju je sudjelovalo 246 darovitih sportaša (43% djevojaka), polaznika Športske gimnazije Zagreb čiji se raspon dobi kretao od 14 do 20 godina. U vrijeme provedbe istraživanja, većina ispitanika (86%) aktivno je sudjelovala u sportskim natjecanjima na međunarodnoj i državnoj razini. Sudionici istraživanja ispunili su veći broj upitnika, među kojima i Ljestvicu pozitivnog i negativnog perfekcionizma te Upitnik roditeljskog ponašanja. Rezultati istraživanja upućuju na diferencijalnu povezanost različitih oblika perfekcionizma i percipiranih roditeljskih ponašanja. U skladu s očekivanjem, adaptivni perfekcionizam darovitih sportaša pozitivno je povezan s percepcijom roditeljskih ponašanja koja pripadaju pozitivnom stilu roditeljstva, dok je neadaptivni perfekcionizam u pozitivnoj korelaciji s percepcijom roditeljskih ponašanja koja obilježavaju negativni stil roditeljstva. Na temelju percepcije pozitivnog i negativnog stila roditeljstva oca i majke moguće je objasniti 13% varijance adaptivnog i 16% varijance neadaptivnog perfekcionizma darovitih sportaša. Dobiveni rezultati govore u prilog teorijskim pretpostavkama o etiologiji perfekcionizma prema kojima specifični obrasci roditeljskog ponašanja mogu potaknuti razvoj različitih oblika perfekcionističkih težnji.