Krleža i Nazor - Pavličić, Pavao (2013)
U radu se polazi od konstatacije kako je odnos između Krleže i Nazora prošao kroz tri faze: najprije se nisu poznavali, ali su jedan za drugoga znali, potom su se zbližili i neko vrijeme drugovali, da bi se potom opet udaljili. Te se faze ilustriraju primjerima iz tekstova dvojice pisaca, što beletrističkih, što dnevničkih i polemičkih. Pri tome se pokušava utvrditi koje su poetičke razlike između Krleže i Nazora, te se konstatira kako su one posve oprečni i po svome shvaćanju književnosti i po svome shvaćanju društvenog angažmana. Osobita se pozornost posvećuje paradoksu koji je obilježio živote obojice pisaca: Nazor, koji je zazirao od neliterarnoga javnog djelovanja, otišao je u partizane, a Krleža, koji je bio društveno angažiran, nije to učinio. Na kraju se pokušava utvrditi po čemu Krleža i Nazor utjelovljuju dvije krajnje mogućnosti između kojih je morao birati svaki moderni hrvatski pisac.
Projekt MZOS
HRV