Etnološka i kulturnoantropološka istraživanja turizma – primjer Vinodola i Crikvenice - Kelemen, Petra (2013)
U izlaganju se prikazuju mogućnosti etnološkog i kulturnoantropološkog istraživanja turizma. Antropologija turizma, koja je i u svjetskim okvirima kao istraživačko područje uspostavljena relativno kasno, u hrvatskoj etnologiji i kulturnoj antropologiji zamjetnije je prisutna tek u posljednje vrijeme. Izlaganjem se žele pokazati moguće teme i pristupi etnoloških i kulturnoantropoloških promišljanja turizma. Kao polazište za ova razmatranja poslužit će građa prikupljena terenskim istraživanjem u Vinodolu i Crikvenici, koja progovara o brojnim aspektima turističkoga razvoja ovoga područja – primjerice o smještaju gostiju, izradi suvenira i razglednica, angažmanu pojedinaca i institucija, odnosima turista i domaćeg stanovništva, osmišljavanju turističkih projekata i sl. Na temelju tih podataka ukazat će se na važnost etnoloških i kulturnoantropoloških istraživanja turizma, koja u često prvenstveno ekonomski obojan govor o hrvatskom turizmu mogu unijeti nove poglede te time sliku turističkog razvoja i njegova današnjeg stanja učiniti potpunijom. Ujedno, jačim razvojem ovoga područja istraživanja etnologija i kulturna antropologija može postati vidljiviji akter u javnome diskursu.
Projekt MZOS
Projekt MZOS
HRV