Matvejevićev francuski prijevod Krležine lirike i tumačenje Krležinih eseja - Pavlović, Cvijeta (2013)
Analiza problematizira pitanje učestalih izdanja Krležinih djela i tekstova o Krleži, njihove naklade i reizdanja u Hrvatskoj ali i u inozemstvu. U središtu pozornosti je izdanje "Essais. Litterature, politique, histoire" (1973.), kojim Predrag Matvejević nastoji francuskim čitateljima približiti Krležino umijeće esejiziranja. U tom se izdanju Matvejević predstavlja kao autor popratnih tekstova i kao (su)prevoditelj triju Krležinih lirskih pjesama koje su podvrgnute traduktološkoj analizi. Rezultat analize pokazuje da je sazrelo vrijeme za kritički odmak i od uvriježenih ocjena koje bi bile ovisne o političkim predznacima i od uobičajenih (neprovjerenih i paušalnih) književnih kontekstualizacija.
Projekt MZOS
HRV