Etnološke znanosti u socijalno-povijesnom kontekstu - Cifrić, Ivan (2013)
Govor o etnološkim znanostima nije govor o povijesti, o prošlosti, nego je povijesni govor o suvremenosti. Prošlost je dio suvremenosti, a etnologija suvremena znanost. Etnologija i folkloristika kao humanističke znanosti istražuju kulturnu baštinu naroda i time aspekte njegova kolektivnoga identiteta. Otuđenost čovjeka u suvremenom društvu potiče traženje odgovora na pitanje: tko sam ja, tko smo mi? Etnologija pomaže u traganju za tim odgovorima. Etnološke i folklorističke znanosti nastale su u kontekstu formiranja nacije, nastanka novih društvenih (kapitalističkih) odnosa u selu i očuvanja tradicijske kulture kao aspekta nacionalnoga identiteta. U suvremenim procesima kulturne entropije i homogenizacije kultura značajna su znanstvena verifikacija povijesnih procesa kulturnih promjena. U kontekstu 'glokalizacije' postaje dio pokreta 'lokalizacije'. Time pridonosi istraživanju i zaštiti kulturne raznolikosti, potiče svijest o vrijednosti prošlosti. Ulazak u EU pridonijet će osvješćivanju vrijednosti baštine, nacionalnoga identiteta i proaktivnoga odnosa prema baštini. U izlaganju će biti riječi o prirodnoj i kulturnoj baštini, o nekim aspektima kao što su baština i tradicija, baština i identitet, baština i suverenitet, baština i susjedne kulture.
Projekt MZOS
HRV