Jesu li se u posljednjih 10 godina promijenili stavovi hrvatskih studenata o osobama homoseksualne orijentacije? - Mušica, Tihana Tea (Array, 2013)
Cilj ovog istraživanja je utvrditi stavove hrvatskih studenata o osobama homoseksualne orijentacije i usporediti ih sa stavovima prije 10 godina. Kako se tijekom posljednjih 10 godina u hrvatskoj javnosti mnogo otvorenije govori o LGBT populaciji i raspravlja o mnogim problemima s kojima se susreću, željeli smo ispitati jesu li se ove promjene u društvu odrazile i na stavove hrvatskih studenata o osobama homoseksualne orijentacije. Polazeći od istraživanja koje je provela Parmač (2005) u tri hrvatska sveučilišna središta (Zagreb, Rijeka i Split), istom skalom stavova ispitani su sadašnji studenti istih pet fakulteta (medicinski, ekonomski, pravni, građevinski i učiteljski) s navedenih sveučilišta, kao i sa Sveučilišta u Osijeku. Ispitano je ukupno oko 2000 studenata (oko trećina muškaraca i dvije trećine žena), odnosno po oko 500 studenata/ica sa svakog od četiri sveučilišta. Dio sudionika i sudionica (određen po slučaju) izražavao je svoj stav prema muškarcima homoseksualcima, dok je drugi dio izražavao stav prema lezbijkama. Istraživanjem smo ispitali razlikuju li se stavovi studenata i studentica prema gejevima i lezbijkama, te razlikuju li se stavovi studenata iz različitih dijelova Hrvatske. Pokazalo se da muškarci još uvijek imaju značajno negativnije stavove prema osobama homoseksualne orijentacije, a ta razlika proizlazi prvenstveno iz njihovog negativijeg stava prema gej muškarcima. Dobiveni rezultati uspoređeni su s onima iz 2005. godine, kada su studenti iz Splita iskazali značajno negativnije stavove od studenata iz Rijeke i Zagreba. Utvrđen je pomak u rezultatima na skali stavova u odnosu na tadašnje nalaze, kao i današnji odnos među stavovima studenata iz Splita, Rijeke i Zagreba. Također, današnji stavovi studenata iz Osijeka dovedeni su u relaciju sa stavovima studenata iz preostala tri sveučilišta.