Samoprocjena zdravstvenih problema studenata/ica Filozofskog fakulteta u Zagrebu - Gošnik, Jelka; Špehar, Natalija; Fučkar Reichel, Ksenija (2013)
Hrvatski studijski programi prema bolonjskim načelima prate suvremene europske trendove visokoškolskog obrazovanja. Ono označava sve zahtjevnije i teže ispunjavanje postavljenih zadataka, a samim time sve ugroženije bio-psiho- afektivno stanje brucoša tijekom studija. U ovom radu istražuje se imaju li i u kojoj mjeri brucoši/ce zdravstvene probleme. U akademskoj godini 2011./2012. se neanonimnom anketom na uzorku od 745 ispitanika ispitala 1 varijabla s 20 podvarijabli. Podvarijable su se odnosile na subjektivnu procjenu zdravstvenog stanja ispitanika na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Ispitanici/e su na Likertovoj skali procjenjivali subjektivnu težinu/lakoću vlastitih zdravstvenih problema. Dobiveni rezultati ukazuju na povećanu razinu zdravstvenih problema brucoša/ica u 5 varijabli: allergije, tegobe s očima, nesanica, manjak energije i glavobolje. Procjena razlike t- testom zabilježena je kod čestica koje ukazuje na probleme s niskim krvnim tlakom, cirkulacijom, nedostatkom energije i glavoboljama. Rezultati pokazuju postojanje prijetnji psihosomatskom stanju brucoša, što može biti posljedica sjedilačkog načina života i rada na kompjutorima5. Zdravstveni rizici se manifestiraju štetnim i neugodnim djelovanjem na vid, smetnjama vezanim uz stres i umor te opterećenost mišićno-koštanog sustava.Središnju ulogu u ovakvom stanju imaju kineziološki programi koje Filozofski fakultet nudi, motiviranost nastavnika te pozadina kineziološkog kurikula s ciljem usmjeravanja mladih osoba ka zdravom životu.
Projekt MZOS
HRV