Odnos samosuosjećanja i samopoštovanja s različitim aspektima psihološkog funkcioniranja - Hanžek, Valentina (Array, 2013)
Ovim istraživanjem prvi je puta ispitivan razmjerno nov konstrukt samosuosjećanja u našoj kulturi. Stoga je cilj istraživanja bio utvrditi u kakvom je odnosu samosuosjećanje sa srodnim konstruktom samopoštovanja te usporediti u kakvom su odnosu ta dva konstrukta s različitim aspektima psihološkog funkcioniranja kako bi se utvrdilo radi li se zaista o različitim konstruktima. Ukupno 267 studenata Filozofskog fakulteta u Zagrebu ispunilo je upitnik kojim se ispitivalo samosuosjećanje, samopoštovanje, narcizam, sklonost socijalnoj usporedbi, perfekcionizam, privrženost, psihološka dobrobit i zadovoljstvo životom. Utvrđena je pozitivna povezanost samopoštovanja i samosuosjećanja te pozitivna povezanost oba konstrukta s psihološkom dobrobiti. Oba konstrukta na sličan način koreliraju sa sklonošću socijalnoj usporedbi i dimenzijama privrženosti, no samopoštovanje (ali ne i samosuosjećanje) pozitivno korelira s narcizmom u subskalom perfekcionizma koja se odnosi na postavljenj visokih standarda. Regresijska analiza potvrdila je zaseban doprinos samosuosjećanja i samopoštovanja objašnjenju varijance psihološke dobrobiti. Rezultati upućuju na zaključak da bi samosuosjećanje moglo biti jednako dobra odrednica psihološke dobrobiti pojedinca kao i samopoštovanje, ali s mogućnosti da izbjegne neke zamke visokog samopoštovanja (odnosno s tom prednošću da nije povezano s narcizmom).