Socijalni kontekst i emocionalna klima u braku - Jelić, Margareta (2013)
Dosadašnja istraživanja upućuju na važnost bračne klime, odnosno pozitivnih i negativnih interakcija među partnerima, u kvaliteti i stabilnosti bračnih zajednica. Međutim, rijetko se ispituje uloga kontekstualnih varijabli na bračnu klimu i zadovoljstvo brakom. Cilj nam je bio utvrditi usporediti bračnu klimu parova iz Hrvatske i Srbije različitog stupnja obrazovanja, socioekonomskog statusa, porijekla i sredine u kojoj žive, te religioznosti. Također smo željeli utvrditi razlikuje li se bračna klima parova ovisno o tome imaju li djecu te jesu li oba partnera zaposlena. Ispitali smo 302 bračna para iz Hrvatske i 456 iz Srbije. Pri tome smo koristili The Inventory of Affection and Negativity in Relationships (Huston, Kamenov i Huić, 2010), globalnu mjeru zadovoljstva brakom i demografske podatke. Rezultati upućuju na pozitivnu bračnu klimu, no na nešto višu prosječnu razinu pozitivnih interakcija među bračnim parovima u Srbiji nego u Hrvatskoj. Zanimljivo je da je razina antagonizma jednaka u svim dobnim skupinama, no razina pozitivnih interakcija, uključujući i seksualno zadovoljstvo pada s dobi.Stupanj obrazovanja negativno je povezan sa čestinom seksualnih odnosa, no ne i sa drugim ispitivanim varijablama. Bračna klima je niža kod sudionika sa nižim prihodima, parova kod kojih su oba partnera nezaposlena te u ruralnim sredinama. Konačno, pokazalo se i da je bračna klima pozitivnija kod parova koji nemaju djece, dok je seksualno zadovoljstvo veće kod parova s kojima djeca još uvijek žive.
HRV