Odnos doživljenog nasilja zbog seksualne orijentacije, traženja stručne pomoći i percipirane kvalitete života LGBT osoba - Bosnić, Ljiljana (Array, 2013)
Cilj ovog istraživanja bio je ispitati koliko često osobe homoseksualne orijentacije u našem društvu doživljavaju nasilje zbog svoje seksualne orijentacije, u kakvom je to odnosu s njihovom otvorenošću u pogledu svoje seksualne orijentacije, te jesu li ove varijable povezane s njihovom percipiranom kvalitetom života. Također nas je zanimalo koliko su skloni potražiti stručnu pomoć zbog problema vezanih uz seksualnu orijentaciju i kojem profilu stručnjaka se obraćaju. U istraživanju su sudjelovali muškarci i žene homoseksualne i biseksualne orijentacije. Anketnim upitnikom ispitani su različiti oblici nasilja koje su sudionici/e doživjeli zbog toga što je netko mislio da su homoseksualne ili biseksualne orijentacije, koliko su sudionici/e otvoreni u pogledu svoje seksualne orijentacije, iskustvo i spremnost traženja pomoći od stručnjaka, te percipirana kvaliteta života. Rezultati pokazuju da je 55% sudionika doživjelo neki oblik nasilja, što ukazuje da se količina nasilja kojeg doživljavaju osobe homoseksualne orijentacije nije promijenila u odnosu na istraživanje Jugović i Pikić (2006). Pri tome je najčešće psihičko nasilje, zatim seksualno nasilje, te ekonomsko i fizičko nasilje. Podaci također upućuju na porast seksualnog nasilja posljednjih godina. Razmotrene su razlike u stupnju doživljenog nasilja muškaraca i žena, kao i s obzirom na otvorenost u pogledu seksualne orijentacije. Ispitana je povezanost doživljenog nasilja i otvorenosti s kvalitetom života. Samo je četvrtina sudionika tražila pomoć zbog problema vezanog uz seksualnu orijentaciju. U slučaju traženja pomoći, najčešće se obraćaju psihologu ili psihoterapeutu i osjećaju da sa stručnjacima tog profila mogu biti otvoreniji u pogledu svoje seksualne orijentacije nego s liječnicima opće prakse ili psihijatrima. Nalazi o obraćanju stručnjacima dovedeni su u vezu s percipiranom kvalitetom života.