Interesi studenata/ica Prirodoslovno-matematičkog fakulteta za teoretske kineziološke teme - Fučkar Reichel, Ksenija (Array, 2012)
Ovo istraživanje ima za zadatak utvrditi postoji li kod ispitanika/ca interes za teoretske kineziološke teme iz nekih drugih polja vezanih uz tjelesno vježbanje i sport te koliki je interes studenata/ica Prirodoslovno-matematičkog fakulteta za uvođenje predavanja u sklopu kolegija Tjelesne i zdravstvene kulture. Istraživanje je provedeno tijekom zimskog semestra 2010./11. na prigodnom uzorku od ukupno 574 studenta (327 studentica i 175 studenata) prve godine Prirodoslovno- matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ocijenjenih je sljedećih 10 tema: važnost redovne tjelesne aktivnosti u očuvanju zdravlja i prevenciji bolesti, zdrava prehrana i prevencija prekomjerne tjelesne težine, utjecaj određene tjelesne aktivnosti na organizam, povijest pojedinih sportova, pravila natjecanja i Olimpijske igre, spolno zdravlje – kontracepcija i spolne bolesti, (ne)ravnopravnost žena i muškaraca u sportu, ozljede i nesreće u sportu i njihova prevencija, arhitektura sportskih objekata i vizualna prezentacija sporta, primjena psihologije u sportu, pravilno izvođenje vježbi koje se mogu samostalno primjenjivati u životu. Na osnovi dobivenih podataka vidljivo je da kod studenata postoji dobra informiranost i obrazovanost u pogledu važnosti redovne tjelesne aktivnosti i njenom utjecaju na zdravlje. U prilog tome idu rezultati analize varijance ukupne populacije studenata za interese za akademske teme iz kineziologije grupiranih prema spolu gdje se ističu četiri najvažnije teme: Utjecaj određene tjelesne aktivnosti na organizam 44, 78%, Pravilno izvođenje vježbi koje se mogu samostalno primjenjivati u životu 42, 30%, Zdrava prehrana i prevencija prekomjerne tjelesne težine 41, 70%, te Važnost redovne tjelesne aktivnosti u očuvanju zdravlja i prevenciji bolesti 40, 92%. Rezultati istraživanja također pokazuju da studentice i studente podjednako zanimaju teoretska predavanja (30%) iz različitih područja društvenih i humanističkih znanosti, polja i grana: kineziologije, biologije, psihologije, medicine, povijesti, sociologije, povjesti umjetnosti.