Strani akcent u izgovoru hrvatskih studenata ruskoga jezika - Horga, Damir (Array, 2012)
Odstupanja u izgovoru učenika stranog jezika od izgovora izvornih govornika tog jezika nazivaju se stranim akcentom. Usporedbom fonoloških sustava materinskog i stranog jezika moguće je pretpostaviti potencijalne poteškoće u usvajanju izgovora stranog jezika. Neke karakteristike stranog akcenta realiziraju se zbog fonetskih, perceptivnih i artikulacijskih razlika dvaju jezika u njihovom psiholingvističkom kontaktu u učenikovom artikulacijskom mehanizmu tijekom proizvodnje govora na stranom jeziku. U ovom se radu istražuju neke akustičke karakteristike stranog akcenta studenata ruskog jezika i književnosti kojima je materinski jezik hrvatski te se promatra kakav je njihov utjecaj na procjenu stupnja stranog akcenta.