Osobne bilježnice (medžmue) iz osmanske Bosne kao povijesni izvori: metodološka pitanja - Paić-Vukić, Tatjana (Array, 2012)
U radu se razmatraju mogućnosti pristupa osobnim bilježnicama (medžmuama) bosanskih muslimana iz osmanskoga doba kao izvorima za istraživanje privatnog života, kulture čitanja i pisanja, kulture svakodnevice, a možda i načina očitovanja individualnosti. Iako se u medžmuama iznimno rijetko nalaze narativne cjeline pisane u prvome licu, u pomanjkanju "pravih" autobiografija, dnevnika i osobnih pisama iz toga doba uz neke im se ograde može pristupiti kao svojevrsnim egodokumentima.