Sačuvane privatne zbirke arapskih, turskih i perzijskih rukopisa iz Bosne i Hercegovine: istraživačke mogućnosti - Paić-Vukić, Tatjana (2010)
Većina sačuvanih privatnih zbirki orijentalnih rukopisa iz osmanske Bosne danas je pohranjena u javnim arhivima i knjižnicama. Iako u tim ustanovama najčešće nisu izdvojene kao zasebne cjeline, njihovi se nekadašnji fondovi mogu donekle rekonstruirati na temelju urudžbenih zapisnika i druge dokumentacije o donatorima ili prodavateljima, te povezivanjem podataka iz ekslibrisa. Budući da se na stranicama rukopisnih knjiga nerijetko nalaze različiti upisi bivših vlasnika, cjelovite privatne zbirke mogu poslužiti kao vrijedna građa za biografska, mikrohistorijska i kulturnohistorijska istraživanja. Pritom interdisciplinarno povezivanje orijentalne filologije s različitim disciplinama nove historije omogućuje pomak od deskripcije, nabrajanja i popisivanja prema znanstvenim interpretacijama.
Projekt MZOS
HRV