Prekogranični susret: Imbro Tkalac u domu Mehmed-bega Biščevića - Paić-Vukić, Tatjana (2010)
U memoarskoj knjizi liberalnog političara, publicista i ekonomista Imbre Ignjatijevića Tkalca (Karlovac, 1824. – Rim, 1912.) Uspomene iz Hrvatske, nalaze se dva odlomka o autorovim dječačkim i mladalačkim doživljajima Bosne. Tkalčevoj pripovijesti o boravku u domu Mehmed-bega Biščevića i prijateljstvu s begovim sinom u radu se pristupa ponajprije kao osobnoj, netipičnoj priči koja posredno govori o odnosima stanovnika s dviju strana habsburško-osmanske granice u prvoj polovici 19. stoljeća. Svojom smirenom retorikom i (uz neke iznimke) odmjerenošću prosudbi, te naglašenom ljudskom dimenzijom prikaza prekograničnih odnosa, Tkalčev tekst umnogome se razlikuje od poznatog putopisa Matije Mažuranića Pogled u Bosnu. Kontrastiranje zapažanja dvojice autora pokazuje utjecaj naobrazbe, ideoloških polazišta i duhovne otvorenosti promatrača na formiranje njegovih stavova o drugačijoj kulturi.
Projekt MZOS
HRV