Živi tekstovi: privatne bilježnice bosanskih muslimana iz osmanskoga doba kao repozitoriji citata - Paić-Vukić, Tatjana (2012)
Privatne bilježnice bosanskih muslimana koje su se sačuvale iz osmanskoga doba omogućuju istraživanje načina svakodnevnog čitanja i pisanja u različitim slojevima stanovništa. Za razliku od sadržajâ onodobnih privatnih knjižnica, koji pokazuju koja su se djela najviše kupovala, bilježnice popunjavane izvacima iz pročitanoga pokazuju koji su tekstovi doista živjeli u osmanskom kulturnom svijetu. Primjera radi, velik dio fondova javnih i privatnih knjižnica činili su prijepisi djela na arapskome, dok su u privatnim bilježnicama arapski tekstovi razmjerno malo zastupljeni. Na uzorku od 25 bosanskih bilježnica iz razdoblja od 17. do 19. st., koje su izravno pregledane, uz još nekoliko desetaka onih čiji su sadržaji poznati iz kataložnih opisa i radova orijentalista, nastoji se ispitati koji su tekstovi, i u koje svrhe, najčešće citirani u takvim rukopisima.