O heurističkoj vrijednosti koncepta vojne kulture - Rodik, Petra (2008)
Važnost istraživanja vojne kulture prepoznata je 1990-ih godina. Pitanja poput vrijednosti, identiteta, organizacijske strukture i sl., do tada su bila istraživana kroz druge teorijske perspektive. Kada se radi o oružanim snagama, to su ponajprije bile paradigme "vojne profesije", "međuodnosa oružanih snaga i društva" i "civilno-vojnih odnosa". Članak kritički rekapitulira dosadašnje istraživačke i metodološke dosege svjetskih istraživanja vojne kulture. Razmatraju se epistemološka, metodološka i praktična pitanja vezana uz istraživanje organizacijske kulture oružanih snaga, posebno u kontekstu njihova promijenjenog društvenog statusa i uloge. Također se predlažu neki od mogućih istraživačkih strategija na kojima bi se trebalo utemeljiti sociološko istraživanje organizacijske kulture HV-a.
Projekt MZOS
HRV