Ratnička i mirotvorna uloga kao aspekti identiteta časnika OS RH - Rodik, Petra; Franc, Renata; Sučić, Ines (2009)
Sudjelujući u realizaciji zajedničkih organizacijskih ciljeva, pripadnici oružanih snaga dijele neke zajedničke vrijednosti, poput odanosti domovini i časti, dok se istodobno u pogledu drugih pitanja i tema njihovi stavovi dijelom razlikuju. Sve intenzivnije sudjelovanje pripadnika OSRH u međunarodnim misijama unosi dinamiku u sferi organizacijskih ciljeva i uloga. Uz klasičnu vojnu ulogu ratnika legitimiranu nacionalno-obrambenim ciljevima, povećava se važnost uloge mirotvorca, koja pak svoj izvor legitimiteta crpi u povjerenju u nadnacionalni normativno-institucionalni poredak. Osnovni ciljevi ovog rada jesu: utvrditi u kojoj mjeri časnici OSRH prihvaćaju određene vrijednosne orijentacije (domoljublje, ratničku orijentaciju, sklonost mirovnim operacija te sklonost globalnim institucijama), da li se njihova sociodemografska obilježja, profesionalni status ili iskustva pojavljuju kao izvori razlika u prihvaćanju ovih vrijednosti, i napokon, jesu li ratnička i mirotvorna orijentacija međusobno kompatibilne ili isključive. Istraživanje se temelji na rezultatima anketiranja časnika (N=596 časnika) provedenog u okviru projekta Hrvatska vojska – hrvatsko društvu. Rezultati pokazuju da časnike OSRH od četiri vrijednosne orijentacije relativno najviše karakterizira domoljublje, a relativno najmanje podrška globalnim institucijama, te da, generalno gledajući, časnici ne vide ratničku i mirotvornu ulogu kao međusobno isključive. Od analiziranih obilježja kao relativno najdosljednije razlikovne varijable za prihvaćanje vrijednosnih orijentacija potvrđeni su spol, osobni čin te iskustvo sudjelovanja u međunarodnim misijama.
Projekt MZOS
Projekt MZOS
HRV