Czesław Miłosz, Srednja Europa i (post)kolonijalni aspekti Jalte - Kozina, Filip (Array, 2013)
U radu se predstavljaju i analiziraju ključni stavovi Czesława Miłosza o ulozi i posljedicama Jaltanskog ugovora kao ishodišta političkog i kulturnog izmještanja Srednje Europe na Istok. Još od 1950-ih godina, u djelima Zasužnjeni um i Rodbinska Europa Miłosz kao prvi srednjoeuropski pisac iskazuje svijest da je nametanje materijalističke marksističke filozofije u sovjetskoj inačici (pseudoreligijska Nova vjera) imperijalna i kolonijalna praksa, koja se naslanja na rusku imperijalnu tradiciju te ima dalekosežne posljedice za zemlje Srednje Europe. Usprkos tome, rusko-sovjetski imperijalizam i kolonijalni status navedene regije donedavno su bili bijela pjega postkolonijalne teorije, a u radu se iznose i teze poljskih znanstvenika o razlozima takvog stanja. Na temelju analiziranih iskaza, rad sugerira da navedena Miłoszeva djela mogu biti sastavni dio korpusa (post)kolonijalne književnosti i teorije te pionirski tekstovi za njezinu primjenu na postjaltanski srednjoeuropski diskurs.